ИНДИРЕКТНЕ ИМПЛИКАЦИЈЕ ШЕРЕНТИНГА НА НАЦИОНАЛНУ БЕЗБЕДНОСТ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ - Stjepanović, Bogdana M; Ђурашевић, Срђана (Politika nacionalne bezbednosti, 2026)
Глобални феномен „шерентинга”, дефинисан као екстензивно дељење личних података малолетних лица на интернету од стране родитеља, представља комплексну индиректну претњу по националну безбедност. Иако су мотиви за шерентинг доминантно некритички и вођени тренутним друштвеним трендовима, крајњи исход је креирање дигиталног отиска за будуће генерације, чиме се дугорочно компромитује њихов информациони суверенитет. У Републици Србији дигитални ризици су додатно наглашени услед неусклађености између високе стопе дигиталне ангажованости младих и дефицита знања родитеља о аспектима информационе безбедности. Док су директне последице, попут крађе идентитета, детаљно документоване, овај рад аргументује да кумулативни подаци проистекли из шерентинга служе као стратешки обавештајни ресурс за државне и недржавне актере. Системско прикупљање ових информација омогућава софистицирано психолошко профилисање, екстензиван надзор и циљане операције утицаја, које могу компромитовати кључно државно особље и нарушити друштвену кохезију. Постојеће рањивости националног сајбер-безбедносног система, праћене изазовима у имплементацији легислативе, стварају амбијент погодан за експлоатацију података. Сузбијање ових претњи захтева координисан стратешки приступ који интегрише унапређење правних оквира, техничку заштиту критичне инфраструктуре и системску дигиталну едукацију. Ублажавање ризика проистеклих из шерентинга није само мера заштите деце, већ и неопходан корак у очувању националне безбедности.
Keywords: шерентинг; национална безбедност; информациони рат; заштита података о личности; стратешка отпорност