ЕНЕРГЕТСКИ ОДНОСИ КИНЕ И АЗЕРБЕЈЏАНА: ИЗМЕЂУ ПРАГМАТИЧНЕ САРАДЊЕ И СТРАТЕШКОГ ПАРТНЕРСТВА - Nikolic, Danijela; Rašković Talović, Violeta; Stojadinović, Miša (Politika nacionalne bezbednosti, 2025)
Овај рад представиће анализу савремених односа између Народне Републике Кине и Републике Азербејџан, са фокусом на енергетску димензију њихове сарадње и утицај ових односа на регионалну и шире схваћену енергетску безбедност. У контексту све веће кинеске укључености у Јужни Кавказ и стратешког позиционирања Азербејџана као важног транзитног и извозног енергетског чворишта, рад настоји да одговори на кључно питање да ли однос између Бакуа и Пекинга представља одрживо партнерство засновано на комплементарним стратешким интересима или се ради о ограниченој, прагматичној сарадњи вођеној тренутним економским и геополитичким приликама. Посебна пажња посвећена је анализи енергетских пројеката у које су обе државе директно или индиректно укључене, као што су нафтоводи и гасоводи, као и инфраструктурним иницијативама попут железничке линије Баку–Тбилиси–Карс, која повезује кинески „Појас и пут” са Европом преко азербејџанске територије. Методолошки, рад се ослања на квалитативну анализу званичних билатералних докумената, релевантне научне и аналитичке литературе, званичних саопштења влада и институција, извештаја међународних енергетских организација, као и на студију случаја кључних инфраструктурних и енергетских пројеката. Теоријски оквир базиран је на концептима енергетске безбедности, геоекономије и реалполитике, уз осврт на моделирање енергетских односа као инструмента спољнополитичког утицаја. Рад такође узима у обзир глобалне геополитичке промене, укључујући последице сукоба у Украјини, промене у европској енергетској стратегији и кинеску позицију у настајућем мултиполарном поретку. Истраживачки допринос рада огледа се у систематској процени нивоа међузависности Кине и Азербејџана у области енергетике, као и у процени потенцијалне дугорочне стабилности тог односа, са аспекта безбедносне, економске и политичке перспективе региона.
Keywords: Азербејџан; Кина; енергетска безбедност; Појас и пут; геополитика; енергетика; Јужни Кавказ; инфраструктура