ОПАСНА РОБА КАО МОГУЋЕ СРЕДСТВО ИЗВРШЕЊА КРИВИЧНОГ ДЕЛА ТЕРОРИЗМА - Uljanov, Sergej; Stanković, Ivica (Politika nacionalne bezbednosti, 2025)
У времену изразитих глобализацијских процеса и не мање снажних мултиполарних геополитичких тенденција, структура глобалне безбедности је на озбиљном тесту издржљивости због чега аутори правац своје истраживачке пажње усмеравају ка растућем потенцијалу облика испољавања терористичких активности. Феномен опасне робе представља својеврстан предмет интересовања аутора, који га појмовно најпре одређују у односу на постојећу теоријску грађу, а потом сагледавају његово нормативно рухо. Након теоријског и нормативног детерминисања, аутори доводе у кривичноправну везу базични феномен свог истраживања са циљним проблемом тероризма. Суштину ове повезаности аутори приказују кроз могућу улогу опасне робе као средства извршења кривичног дела тероризма, чиме последично указују на циљ свог истраживања односно на кривичноправно категоризовање феномена опасне робе. Методолошки концепт за који су се определили аутори чине дескриптивни, историјски, нормативни, аналитички и телеолошки метод. Свој предмет истраживања аутори анализирају кроз четири целине у раду. После одређивања појма и врста опасне робе, следи њено ефективно феноменолошко позиционирање у нормативној сфери кривичног дела тероризма. Формалноправни сегмент рада уступа место фактичким изазовима транспорта опасне робе у друмском саобраћају, што чини претходницу финалног разматрања могућих modi operandi терористичких напада путем опасне робе као средства извршења. Управо та феноменолошка комплексност и значењска вишеслојност појма опасне робе, те њен нормативни и фактички отисак у конструкцији глобалне безбедности нашег времена чине окосницу идеје коју аутори презентују у овом раду.
Keywords: опасна роба; тероризам; средство извршења; друмски саобраћај; безбедност; терористички напади