СОЦИЈАЛНЕ, ДЕМОКРАТСКЕ И ОБОЈЕНЕ РЕВОЛУЦИЈЕ - Ribać, Ivan (Politika nacionalne bezbednosti, 2025)
У овом тексту, најпре се указује на социолошко и филозофско значење појма револуција, а затим се значење овог појма суочава са феноменима „демократске” и „обојене” револуције. За разлику од социјaлне револуције, ни демократска ни обојена револуција не подразумевају корениту промену производње живота, а њихови циљеви су хетерогени – јер се разликују интенције учесника и подржавалаца, који у ток ових револуција нису непосредно укључени. На овим основама анализиране су демократске револуције у земљама Вишеградске групе, посебно у Пољској – као и на Балкану, а нарочита пажња посвећена је поређењу демократске револуције у Украјини и Србији. У овом тексту, путем предочених праваца истраживања, постављене су и брањене следеће хипотезе: (1) Обојене револуције манифестују се у форми демократских револуција – у којима се доводе у питање институције политичког система; (2) Обојене револуције током последњих деценија имају примарно геополитичке циљеве, за разлику од претходног периода (крај прошлог и почетак овог века) када су имале транзициону сврху; (3) Обојене револуције не могу да се идентификују са грађанском непослушношћу, зато што у њиховом средишту не постоји чврст морални принцип, него дифузно оправдање.
Keywords: револуција; демократија; обојена револуција; транзиција; грађанска непослушност