ВАСПИТНО ОБРАЗОВНИ ПРОЦЕС У ВОЈНОЈ АКАДЕМИЈИ КАО ФАКТОР ФОРМИРАЊА ВРЕДНОСНОГ СИСТЕМА БУДУЋИХ ОФИЦИРА - Pešić, Anita; Milosevic-Stolic, Jasmina (Politika nacionalne bezbednosti, 2025)
Предмет рада је улога васпитно образовног процеса на Војној академији као једног од фактора формирања система вредности будућих официра из угла војне андрагогије и војне психологије. Циљ рада је да сагледавањем процеса васпитања и образовања кроз време развоја Војне академије као високо школске установе (175 година Војне академије) пратећи едукативне процесе, методе и захтеве али и захтеве војне организације и професије, утврдимо систем вредности кадета будућих официра. У емпиријском делу рада коришћен је психолошки инструмент – модификована скала за мерење вредности, која је примењивана у поновљеним истраживањима. Резултати приказаних истраживања указују да вредносни системи кадета кроз време нису нити су актуелно изоловани од осталих фактора од утицаја на њихово формирање, као што су друштвени контекст и примарне породице у којима живе и из којих су долазили кадети, као и вршњачке групе којима припадају, али и да васпитно образовни процес свакако доприноси његовом изграђивању у функцији војне професије.
Keywords: Војна академија; васпитање; образовање; вредности; вредносни систем