КВАЛИТАТИВНИ УВИД У ФАКТОРЕ УПИСА ВОЈНИХ ВИСОКОШКОЛСКИХ УСТАНОВА У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ - Petrović, Aleksandar; Радојевић, Слободан (Politika nacionalne bezbednosti, 2025)
Овај рад се бави идентификовањем и анализом фактора који су утицали на одлуке кадета Војне академије (ВА) и Медицинског факултета ВМА (МФ ВМА) да упишу војне високошколске установе (ВВШУ). Циљ истраживања био је да се, путем квалитативне анализе одговора добијених у фокус групама, идентификују разлози и мотиви кадета за упис као и искази којима они вреднују своје одлуке. Теоријски оквир рада ослања се на резултате емпиријских истраживања и теоријска разматрања фактора и модела избора цивилних и војних ВШУ. Истраживање је спроведено на узорку од 32 кадета, а подаци су разврстани и анализирани кроз десет тематских категорија. Резултати указују да је на одлуку кадета о упису на ВВШУ у Републици Србији деловао сложен амалгам потенцијалних фактора социјалне, институционалне и економске природе који су, у највећој мери до сада идентификовани у релевантној научној литератури. Добијени увиди могу послужити као основа за развој инструмента за даља квантитативна истраживања и прилагођавање комуникацијске стратегије ВВШУ.
Keywords: Војна академија; Медицински факултет ВМА; избор факултета; кадети; војна професија; фокус група