ПОВЕЗАНОСТ ХИБРИДНОГ РАТОВАЊА И САВРЕМЕНОГ ТЕРОРИЗМА - Đorđević, Marko; Miljković, Milan (Politika nacionalne bezbednosti, 2025)
Тема рада је сагледавање дубине повезаности тероризма и хибридног ратовања. Без обзира на актуелне несугласице теоретичара да ли је „хибридни рат” савремени облик ратовања или „стара појава у новом руху”, чињеница је да овај феномен подразумева синергијску примену различитих елемената и компоненти тврде и меке моћи, кроз различите ненасилне и насилне садржаје, где свакако спада и тероризам, са циљем дестабилизације правног поретка, културних и вредносних темеља нападнуте државе и друштва. Имајући у виду да се у досадашњим истраживањима тероризам разматрао само на нивоу актера хибридног ратовања, а узимајући у обзир комплексност ефеката које терористичко деловање има на државу и друштво у односу на које се примењује, намеће се потреба дубљег сагледавања места и улоге овог облика политичког насиља у хибридном ратовању. С тим у вези, истраживачко питање овог чланка односи се на повезаност ова два феномена, не само сагледавајући актере, него и димензије и фазе извођења хибридног ратовања. Употребом аналитичког оквира хибридног ратовања који користе безбедносна тела Европске уније, аутори закључују да тероризам, због своје сложене природе и широких ефеката деловања, као и актера који га спроводе, може да се примењује са адекватним степеном ескалације, како у фазама припреме и дестабилизације, тако и принуде, као завршној фази хибридног ратовања. Ефекти деловања тероризма се преливају од информативне и социјалне димензије до безбедносне и политичке, стварајући жељени ефекат деструктивног деловања према нападнутој држави, што све указује на дубљу повезаност ова два феномена.
Keywords: тероризам; хибридно ратовање; актери; димензије; фазе спровођења