СРБИЈА И ПРОШИРЕНО ОДВРАЋАЊЕ: ИСКУСТВА И ПУТОКАЗИ - Blagojevic, Veljko (Politika nacionalne bezbednosti, 2025)
Стратешки концепт проширеног одвраћања настао је у постхладноратовском периоду, увећањем садржаја хладноратовског концепта нуклеарног одвраћања савезника великих сила. Дакле, савремено проширено одвраћање подразумева употребу свих инструмената националне моћи ради одвраћања супарника да предузму малициозне кораке према савезницима или партнерима. Овај рад се управо бави разматрањем историјског искуства Срба у примени овог концепта, али и анализом коришћених спољнополитичких средстава и исходима њихове примене. Основна хипотеза рада је да су Срби у доба постојања самосталне државе примењивали проширено одвраћање са ослонцем на дијаспору и да је то концепт који треба примењивати и у будућности, али са тежиштем на тзв. меком одвраћању. Разматраће се поједини догађаји и процеси током Кримског рата (Србија као вазална кнежевина), четнички покрет и начин ратовања (Краљевина Србија) и стратешко деловање Срба током ратова за југословенско наслеђе у којима су карактеристични обрасци српског проширеног одвраћања.
Keywords: стратегија одвраћања; проширено одвраћање; Србија; стратешко окружење; међународни односи; безбедност