ЕФЕКТИВНОСТИ ИНТЕРВЈУА У ПРЕВЕНЦИЈИ И ДЕТЕКЦИЈИ КРИЗА - Arežina, Vera R.; Lukić, Goran (Politika nacionalne bezbednosti, 2025)
Према схватањима неких методолога, интервју је квалитативна метода у којој истраживач води интервју лицем у лице са учесником или више њих, као и телефонске интервјуе. Може да учествује и у интервјуима фокус група са шест до осам испитаника у свакој групи. На основу других методолошких схватања, интервју је комбиновани метод који комбинује и неке елементе упитника као квантитативне методе. Без обзира на различита схватања, истичемо да се интервју најчешће примењује као метод истраживања и прикупљања података. У овом раду указали смо на различите фазе, класификацијe и карактеристике интервјуа као квалитативне методе. Иако су планирање и припрема битне фазе интервјуа, најважнија фаза је вођење интервјуа, због низа питања као што су уводна, информативна, питања процене и завршна питања. Наглашавамо важност питања за процену, јер је могуће посматрањем вербалних и невербалних одговора испитаника, проценити његов кредибилитет са одређеним степеном тачности. Процена одређује количину, учесталост, дифузију и вероватноћу одређене појаве или процеса. Питања за процену примењују се само када испитивач сматра да су претходне изјаве или одговори испитаника недоследни због обмане и лажи. У интервјуу са посматрањем, указали смо на вербалне и невербалне знакове изговорене лажи који укључују различите покрете и положаје тела који прате вербални одговор. Такође, истакли смо два водећа модела испитивања у полицијским службама за спречавање и откривање широког спектра криза, као што су финансијске преваре, терористички напади и др. У интервјуу са посматрањем, указали смо на вербалне и невербалне знакове изговорене лажи који укључују различите покрете и положаје тела који прате вербални одговор. Такође, истакли смо два водећа модела испитивања у полицијским службама за спречавање и откривање широког спектра криза, као што су финансијске преваре, терористички напади и др.
Keywords: интервју; квалитативна метода; процена; финансијске преваре; кризни менаџмент