ИЗАЗОВИ ВОЈНЕ НЕУТРАЛНОСТИ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ У ИЗМЕЊЕНОМ БЕЗБЕДНОСНОМ ОКРУЖЕЊУ - Hatidza, Berisa Alil; Barišić, Igor (Politika nacionalne bezbednosti, 2025)
Продубљивање геополитичког сукоба између Запада и Руске Федерације, интензивирано ратом у Украјини, изазвало је значајне промене у безбедносном окружењу Републике Србије и у великој мери отежало остваривање њених националних и одбрамбених интереса. Војна неутралност, као важан одбрамбени интерес и кључно безбедносно опредељење, такође је условљено променама у безбедносном окружењу Републике Србије, али и виталним националним интересима, као што су очување територијалног интегритета, перспектива чланства у Европској унији и осигурање енергетске безбедности. Стога предмет истраживања, у овом раду, представљају односи повезаности и условљености војне неутралности Републике Србије, кључних промена у безбедносном окружењу, изазваних ратом у Украјини и поменутих виталних националних интереса. У раду се полази од хипотетичког става да промене у безбедносном окружењу Републике Србије отежавају реализацију политике војне неутралности, нарочито у релацији са поменутим виталним националним интересима. Анализа поменутих веза и односа заснована је на теоријским постулатима реалистичке школе међународних односа по којима велике силе и остали међународни актери користе све расположиве инструменте за пројекцију моћи и остваривање интереса у анархичном систему. У измењеним геополитичким околностима, политика војне неутралности Републике Србије, заснована на избалансираној сарадњи са странама у украјинском сукобу, је све теже одржива, јер постоји озбиљан „уцењивачки” потенцијал поменутих страна, повезан са виталним националним интересима Републике Србије, као што је чланство у Европској унији, очување територијалног интегритета, енергетска и економска безбедност српске државе и друштва. Методологија у истраживању је заснована на анализи релевантних извора и литературе.
Keywords: изазов; одрживост; војна неутралност; безбедносно окружење; рат