MAKING A COMPREHENSIVE ARMS CONTROL AGREEMENT FOR EUROPE IN TIMES OF CRISIS: RATIONALE, STRUCTURE, AND OUTCOMES - Stefanović, Andrej; Kostić Šulejić, Marina (Politika nacionalne bezbednosti, 2024)
Рат у Украјини одражава кулминацију две међународне кризе – једне европске безбедносне архитектуре и друге стратешке стабилности. Упркос њиховим различитим узроцима, пореклу и путањама развоја, оне су се укрстиле и достигле кулминацију у рату у Украјини. Будући да у свакој кризи лежи потенцијал за њено решавање, овај рад је настојао да истражи могућности за стварање свеобухватног споразума о контроли наоружања за Европу као инструмента остваривања стабилности и поверења међу главним актерима и начина изласка из обе кризе. Рад је представио теоријски оквир за разумевање међународних криза, изложио тренутно стање контроле наоружања у Европи и понудио разлоге и обрисе могућег новог инструмента о контроли конвенционалних и нуклеарних снага у Европи. Иако постизање споразума о контроли наоружања може изгледати као тежак задатак с обзиром на различите ставове главних актера и непријатељску атмосферу која окружује украјински сукоб, управо је у природи контроле наоружања да успостави договор између противника у конкурентском окружењу и омогући минимални ниво стабилности. У раду смо разматрали могућност да овај споразум за Европу буде свеобухватан, да обухвата широк спектар питања, од контроле нуклеарног и конвенционалног наоружања до противракетних система и мера за изградњу поверења и безбедности за нове и потенцијално разорне технологије. Предуслов за овакав споразум је почетак дијалога о спорним питањима попут утврђивања минималне количине снага, крајњих линија њиховог размештања и безбедносних интереса свих укључених. Алтернатива оваквом дијалогу је даља ескалација сукоба између Русије и НАТО или појединих њених чланица и наставак трке у свим врстама наоружања. Свеобухватна структура споразума о контроли наоружања би могла омогућити потенцијалне компромисе између актера са различитим перспективама о његовом садржају, отварајући пут за решавање и кризе стратешке стабилности и кризе европске безбедности. То представља кључни корак ка стварању сигурније и стабилније Европе, изграђене на поверењу, транспарентности и сарадњи. Исто тако, то би отворило пут за веће европско власништво над европским режимом контроле наоружања и значајнију улогу ЕУ у таквим процесима.
Keywords: контрола наоружања; међународна криза; Европа; рат у Украјини; стратешка стабилност