ВЕЛЕИЗДАЈА У КРИВИЧНОМ ЗАКОНОДАВСТВУ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ - Matić, Goran (Politika nacionalne bezbednosti, 2024)
Почетак 21. века је довео до бројних безбедносних и политичких проблема на    регионалном и глобалном нивоу, од једностарног признавања тзв. „Косова“ до војне интервенције у Украјини, војне интервенције Израела у појасу Газа, преко бројних оружаних сукоба на тлу Африке, као и радикализације проблема у односу Кина – Тајван. Поред тога, распаду СФРЈ су претходиле бројне активности на пољу разбијања уставног уређења и безбедности СФРЈ, као и Савезне Републике Југославије, чије се последице и дан данас осећају у Републици Србији. Због тога су у раду су приказани неки правни аспекти велеиздаје - напада на уставно уређење и безбедност и позивања на насилну промену уставног уређења Републике Србије као један од облика репресивног деловања и кривичноправне заштите уставног поретка и безбедности, односно заштите постојања саме државе, што је једнако правно значајно питање како у ХХ, тако и у ХХI веку. Иначе, обрада проблематике велеиздаје је занемарена, као у теорији, тако и у пракси. Због тога је у раду приказан и историјски развој правних аспеката велеиздаје кроз призму заштите уставног уређења Србије. У критичком сагледавању актуелне легислативе, детаљно је анализирана одредба чл. 308. (Напад на уставно уређење) и чл. 309. (Позивање на насилну промену уставног уређења) Кривичног законика Републике Србије, а у неопходној мери исто важи и за одредбе чл. 319. (Удруживање ради против уставне делатности), чл. 320. (Припремање дела против уставног уређења и безбедности Србије) и чл. 321. (Тешка дела против уставног уређења и безбедности Србије). Указано је и на нека занимљива решења која срећемо у упоредном праву.
Keywords: безбедност; уставно уређење; кривично право; безбедносни изазови; ризици и претње; угрожавање националне безбедности; велеиздаја; издаја