ОД КИБОРГА ДО КИБЕРНАНТРОПА: ОСНОВНЕ ПОЛИТИЧКЕ, КУЛТУРАЛНЕ И ФИЛОЗОФСКЕ ДИМЕНЗИЈЕ КОНЦЕПАТА - Stojanović, Đorđe (Politika nacionalne bezbednosti, 2023)
Овај рад ће дати преглед и критички пропитати носеће политичке, културалне и филозофске димензије вештачке интелигенције преко анализе актуелних теоретских варијанти идеје хуманизма: од постхуманизма и трансхуманизма, преко антихуманизма до дигиталног хуманизма. Притом, фаворизује се концепт дигиталног хуманизма који је афирмативан и према достигнућима модерних технологија и према духу/разуму човечанства.
Keywords: постхуманизам; трансхуманизам; вештачка интелигенција; киборг; кибернантроп