УПОТРЕБА ВЕШТАЧКЕ ИНТЕЛИГЕНЦИЈЕ У РУСКО-УКРАЈИНСКОМ РАТУ - Đorić, Marija; Glišin, Vanja (Politika nacionalne bezbednosti, 2023)
Руско-украјински сукоб својим геополитичким значајем превазилази регионалне границе, због чега је неминовно да о њему говоримо као о сукобу глобалних размера. Директна и/или индиректна умешаност бројних држава света у овај сукоб, посебно у виду војно-техничке, технолошке, привредне и економске умешаности, наведено и потврђује. У фокусу нашег рада је војно-технички аспект, односно употреба вештачке интелигенције и њен значај за садашњост и будућност ратовања. У првом делу рада се  појмовно одређује вештачка интелигенција, а потом се елаборира употреба вештачке интелигенције у војној индустрији, као и њен значај у промени конвенцијалног начина ратовања. Напослетку, аутори се баве употребом вештачке интелигенције на  украјинском ратишту,  како би указали на нову форму трке у наоружању.
Keywords: вештачка интелигенција; дронови; роботи; Русија; Украјина; руско-украјински сукоб; геополитика; безбедност