МЕТОДЕ ОБАВЕШТАЈНИХ СЛУЖБИ У БОРБИ ПРОТИВ ТЕРОРИЗМА - Trbojević, Milovan; Svirčević, Branislav (Politika nacionalne bezbednosti, 2023)
Адекватна анализа борбе обавештајних служби против терористичких организација захтева приступ који се темељи на методама и средствима деловања обавештајних институција. Тероризам је међу најзаступљенијим безбедносним претњама у медијима и у јавном дускурсу. Све већа бруталност терористичких група и организација, често помињање у јавности и виралност терористичких аката на друштвеним мрежама довели су до тога да се створи специфичан страх према тероризму, због чега је рано откривање и заустављање терористичког деловања од изузетне важности. На пољу превентивног деловања против тероризма најважнију улогу имају обавештајне институције.Обавештајне институције пре свега користе специфичне методе и технике прикупљања података о терористичким претњама чиме се омогућава њихово откривање и пресретање. Поред тога, обавештајне институције се користе и необавештајним методама борбе које захтевају посебну анализу. Са друге стране, терористичке организације, поред извођења терористичких аката спроводе и делатности усмерене на ометање и дезавуисање обавештајних институција, што додатно отежава борбу против тероризма.
Keywords: обавештајна агенција; обавештајне методе; необавештајне методе; тероризам; терористичке организација; терористички акт