СТРАТЕШКА КОНТРОЛА АРКТИКА И МОГУЋИ ОРУЖАНИ СУКОБ ВЕЛИКИХ СИЛА - Tomić, Miloš (Politika nacionalne bezbednosti, 2023)
Геополитичко надметање великих сила око контроле стратешки важних природних ресурса саставни је део политичке агенде усмерене ка достизању економске а тиме и војне доминације на глобалном нивоу. Територија Арктика као најсевернијег дела планете Земље располаже већим резервама природних ресурса (пре свега нафта и гас) за чију се суверену контролу и експлоатацију надмећу државе које окружују (укупно њих осам) ово подручје али у последње време и земље које су себи доделиле статус „близу арктичка држава“ као штп је НР Кина. Тренд убрзане милитаризације Арктика у периоду након завршетка Хладног рата може се тумачити као последица нарушених односа кључних актера међународне политике и различите перцепције будућег глобалног поретка.  Циљ овог рада јесте систематичан опис динамике односа арктичких држава са посебним фокусом на САД (укључујући НАТО) и Руску Федерацију и њихових активности у војно-одбрамбеној сфери. Ради постизања пројектованог циља коришћена је техника анализе садржаја стратешких докумената, техника анализе наратива и историјско компаративна анализа. Резултати овог истраживања указују на повећано интересовање великих сила за контролу Арктика односно природних ресурса присутних на овом подручју као и стратешки важан међународни саобраћајни коридор Северни морски пут. Сходно томе ангажовање оружаних снага треба да омогући несметано спровођење дефинисаних политичко-економских активности арктичких држава са статусом великих сила.
Keywords: Арктик; природни ресурси; милитаризација; контрола; Северни морски пут