ПРИРОДА КОНФЛИКТНИХ ОДНОСА КИНЕ И ТАЈВАНА - Stošić, Sanja (Politika nacionalne bezbednosti, 2023)
Односи између Кине и Тајвана сматрају се једним од најосетљивијих питања, посебно данас, у ери стратешког надметања између САД-а и Кине. За Кину, питање Тајвана је једно од кључних безбедносних питања. У оквиру нове геополитичке динамике у постојећем светском поретку, циљ овог рада је да путем преиспитиавања кинеско-тајванске, као и америчко-тајванске политике, пружи свеобухватан теоријски оквир за разумевање конфликтне природе кинеко-тајванског односа. Полазећи од претпоставке да су промене политике у односу на Кину, Тајван и Сједињене Америчке Државе повезане са појавом глобалне промене моћи, као и са редефинисањем националних интереса свих укључених страна, коришћењем квалитативне анализе података, у овом раду покушаћемо да преиспитамо како промене у америчко-кинеској и тајванско-америчкој политици могу да делују као примарни покретачи конфликта у Тајванском мореузу.
Keywords: Кина; Тајван; односи у Тајванском мореузу; Си Ђинпинг; америчко-кинеско ривалство; Азијски Пацифик; Индо-Пацифик; глобална промена моћи