КИНЕСКИ ГЕОПОЛИТИЧКИ ДИЗАЈН ЗА ИСТОЧНУ АЗИЈУ: ТАЈВАНСКИ ДЕО СЛАГАЛИЦЕ - Stekić, Nenad (Politika nacionalne bezbednosti, 2023)
Овај чланак је приказао позицију Народне Републике Кине према региону Источне Азије са нарочитим освртом на питање статуса Тајвана. Аутор је приказао регионално скројени приступ Кине за овај регион и кроз призму глобалне компетиције за премоћ у свету са САД, указао да је Кина има више разлога за уједињење са Тајваном и то у блиској будућности. Неких од таквих настојања укључују сопствену политику „једне Кине” која Тајван сматра делом континенталне Кине који се на крају мора поново ујединити са копном, чак и ако је за то потребна сила. Међутим, растућа подршка Тајвана широм света, снажна економија, напредни војни значај и унутрашње политичко противљење чине Кини изазове у постизању циља. Поновно уједињење се сматра средством за унапређење софистицираног кинеског наоружања и развоја економије и индустријске трговине, а верује се да ће поновно уједињење користити Тајвану и његовим становницима, омогућавајући им да поделе „велику славу националног подмлађивања”. Свекинески народни конгрес потврдио је у заседању из марта 2023. године своју посвећеност мирном поновном уједињењу са Тајваном, истовремено обећавајући да ће заузети чврст став против независности острва. И поред многих конкретних активности и актера укључених у наведеним процесима, овај рад је изнедрио питање о теоријском утемељењу. Оно би било најадекватније као „посредник” између тежње Кине да постигне прокламовани „мирни раст” и онтолошког страха САД за свој пољуљани глобални статус. Оно што би такође било од интереса за даље сличне студије јесте утврђивање да ли би постулати теорије хегемонске стабилности (или било које друге теорије међународних односа) функционисали у случају мирног раста Кине ако се свет физички подели на два или више паралелних ентитета. Рад је приказао и неке конкретне војне и спољнополитичке одговоре Пекинга, укључујући војну политику у вези са Зоном обавезне идентификације противваздушне одбране у Источном кинеском мору и последице које произилазе из недавно усвојене стратегије под називом „Тајванско питање и уједињење Кине у новој ери”. Због свеукупног настојања глобалног Запада предвођеног САД да се спроведе спољнополитичка стратегија обуздавања Кине кроз нове мултилатералне безбедносне аранжмане – КВАД и АУКУС, као и промоције конструкт-региона Индо-Пацифика, аутор овог рада верује да ће Кина у наредном периоду иницирати својеврсни интегрисан спољнополитички и безбедносни одговор зарад супротстављања тежњама САД, што би последично могло да има импликације на глобалну безбедност и реконфигурисање међународног поретка каквим га данас опажамо.
Keywords: Тајван; безбедносна политика Кине; безбедност источне Азије; геополитички дизајн; теорија хегемонске стабилности