ПРЕКОМЕРНА ТАЈНОСТ У ДЕМОКРАТИЈАМА: БИРОКРАТСКИ РЕФЛЕКС ИЛИ БЕЗБЕДНОСНА ИЛУЗИЈА? - Matić, Goran (Politika nacionalne bezbednosti, 2026)
Систематска прекомерна класификација информација унутар безбедносних апарата Сједињених Америчких Држава, Европске уније и кључних НАТО савезника представља структурну аномалију у оквиру либералних демократија. Кроз компаративну анализу, рад идентификује да је кључни покретач овог феномена разлика између концепта security secrecy (заштите стварних безбедносних капацитета) и концепта political secrecy (заштите институција од одговорности). Истраживање показује да, упркос различитим правним традицијама, сви анализирани системи деле заједничке структурне обрасце: defensive classification као стратегију минимизације ризика, асиметричне подстицаје који санкционишу отвореност и слабост механизама спољашњег надзора. Последице овакве праксе обухватају ерозију јавног поверења, отежану сарадњу унутар НАТО савеза и смањену ефикасност у процесима доношења одлука. У раду се закључује да решења захтевају промену парадигме – од логике „потребе да се сакрије” (need to conceal) ка принципу „права да се зна” (the right to know), заснованом на претпоставци отворености као основи демократске легитимности. Као кључни оперативни кораци истичу се увођење обавезног утврђивања рока истека важења класификације (sunset клаузула), јачање независности и надлежности надзорних тела, као и хармонизација стандарда на нивоу НАТО и Европске уније ради спречавања злоупотребе тајности у сврху управљања информацијама, а не заштите безбедности.