ИДЕОЛОГИЈА, УЛОГА И ДЕЛОВАЊЕ ХЕЗБОЛАХА У КОНТЕКСТУ БЛИСКОИСТОЧНИХ СУКОБА И МЕЂУНАРОДНЕ БЕЗБЕДНОСТИ - Bursać, Boris; ТЕРЗИЋ, Предраг Р. (Politika nacionalne bezbednosti, 2025)
Овај рад пружа свеобухватну анализу Хезболаха, истражујући његову генезу, развој, идеолошке оквире, организациону структуру, оперативне методе и комплексни регионални и међународни утицај. Полазећи од прецизне дефиниције тероризма и карактеристика савремених терористичких организација, рад аргументује научну релевантност Хезболаха као хибридног актера који комбинује елементе политичке партије, социјалног покрета, терористичке групе и паравојне снаге, играјући централну улогу у геополитичким динамикама Блиског истока. Примарни циљ овог истраживања је систематско испитивање кључних фактора који су допринели формирању Хезболаха, анализу његове унутрашње организације и структуре, идеолошких постулата који дефинишу стратешке циљеве, као и мултидимензионалних аспеката његовог деловања. Истраживање обухвата детаљан преглед војних операција, политичке партиципације, социјално-хуманитарних активности и механизама финансирања Хезболаха, као и варирајуће глобалне перцепције. Посебна пажња посвећена је улози Хезболаха у блискоисточним сукобима, попут Другог либанског рата 2006. године и грађанског рата у Сирији. Методологија истраживања подразумева анализу секундарних извора, укључујући релевантну академску литературу, извештаје међународних организација, медијске архиве и доступне примарне документе. Примењен је компаративни и историјски приступ како би се разумео развој Хезболаха у контексту шире политичке и друштвене ситуације у Либану, нарочито у погледу грађанског рата и израелске инвазије 1982. године, као и утицаја Иранске револуције из 1979. године. Ова комплексна анализа доприноси дубљем разумевању феномена Хезболаха и његових импликација на регионалну и међународну безбедност, пружајући основу за даља истраживања сложених односа између државних и недржавних актера на Блиском истоку.