БИТКА НА КОШАРАМА 25 ГОДИНА ПОСЛИЈЕ: МЕДИЈСКА И ПОЛИТИЧКА СЛИКА - Вујановић, Јелена; Pešić, Milena (Politika nacionalne bezbednosti, 2025)
Битка на Кошарама вођена је у подручју границе СР Југославије и Албаније. Почела је 9. априла 1999. године и трајала је 67 дана. Иако је овом битком изгубљено много младих живота, управо је њоме спријечено дубље продирање терористичке ОВК, потпомогнуте регуларном војском Албаније и НАТО, на Косово и Метохију. Но, како то често бива, војни догађаји су једно, политичке импликације друго, а медијски и политички наративи о самим догађајима нешто треће. „Небеска стража слободне Србије” или „жртвована младост”, подвиг који се памти или битка која се не помиње да се не увриједе страни „партнери”? Циљ овог рада је, управо, да истражи како медији и политичке елите у Србији виде битку на Кошарама 25 година послије. У том смислу анализираћемо садржај телевизијских дневника и других специјалних емисија (уколико их је било), онлајн медијске извјештаје, као и медијске изјаве и странице на друштвеним мрежама политичких странака и актера у Србији у периоду када се обиљежавала 25. годишњица Битке на Кошарама. Овом анализом настојаћемо да утврдимо да ли су и у оквиру којих наратива медији и политичке елите обиљежили ову годишњицу и говорили (или нису говорили) о самој бици и њеним импликацијама, те да ли у том смислу постоје разлике између различитих медија и различитих политичких актера, и шта из тих разлика можемо закључити.