ЗНАЧАЈ НОВИХ ТЕХНОЛОГИЈА У ВОЈНОМ ОБРАЗОВАЊУ ОФИЦИРА - Vuletić, Dejan (Politika nacionalne bezbednosti, 2025)
Интеграција технологије у војно образовање, али и образовање уопште представља реалност, потребу и нужност ефикасног функционисања и опстанка у информационом друштву. Предмет овог рада представља анализа значаја и примене нових технологија (вештачке интелигенције, виртуелне реалности, појачане реалности итд.) у војном образовању. Циљ рада јесте да се укаже пре свега на потребе и могућности примене нових технологија и позитивних ефеката њихове имплементације на официре, будуће руководиоце (командире, команданте, начелнике и др.). Анализом садржаја односно анализом релевантних научних извора, и примера из праксе, сагледава се које су то најзначајније нове технологије које се примењују у војном образовању. Примена нових технологија несумњиво резултује већом ефикасношћу у савладавању планираних наставних садржаја. Наставу и обуку чини безбеднијом, интерактивнијом и занимљивијом, а као крајњи резултат добијају се официри оспособљенији и спремнији да се супротставе савременим изазовима, ризицима и претњама по безбедност. Нове технологије већ имају значајну улогу и примену у војном образовању. У одређеним, недовољно развијеним сегментима, нужно је извршити процесе имплементације, инвестирања односно прилагођавања да би се одржао корак са захтевима безбедносног окружења. Улога нових технологија ће у будућности бити све заступљенија и карактерисаће је употреба и неких нових, иновативних, алата.