СОЦИОЕКОНОМСКЕ ОДЛИКЕ КАДЕТА ВОЈНЕ АКАДЕМИЈЕ - Radojević, Predrag; Živković, Draško (Politika nacionalne bezbednosti, 2025)
Предмет овог рада било је истраживање социоекономских одлика кадета Војне академије и покушај да се он дефинише на индивидуалном, породичном и регионалном нивоу. Циљ је био стицање увида у основне социоекономске одлике кадета, њихов опис и повезивање са ширим социоекономским контeкстом. Прикупљени су примарни и секундарни подаци, а у анализи су коришћене корелациона, факторска и кластер анализа, и унакрсно табелирање. Утврђено је да регионална припадност сврстава кадете у две групе – оне који потичу из развијених региона на северу Србије и мање развијених јужних региона земље, да је учешће припадница женског пола у кадетској популацији на нивоу развијених европских земљама, да готово 70 одсто кадета потиче из урбаних и полуурбаних средина, да само из региона Шумадије и Западне Србије потиче две петине кадета, и да је надполовично социјално порекло кадета радничко, док војно чини нешто више од једне петине. Скоро три четвртине кадета као средњошколско образовање има Војну или цивилну гимназију, а успех који су остварили у досадашњем школовању се за надполовичан број кадета може окарактерисати као врло добар.