БИТКА КОД КАХАМАРКЕ: ЦИВИЛИЗАЦИЈСКА ЦЕНА ВОЈНОГ (НЕ)ОБРАЗОВАЊА - Stanar, Dragan (Politika nacionalne bezbednosti, 2025)
У овом раду аутор анализира Битку код Кахамарке као парадигматичан пример цивилизацијске цене војног необразовања. Истражујући контекст, ток и последице битке између шпанских конкистадора предвођених Пизаром (Francisco Pizarro) и Инка на чијем је челу био бого-цар Атавалпа (Atahualpa), аутор указује да победа бројчано драстично инфериорне шпанске војске над војском Инка није била резултат само технолошке и тактичке надмоћи, већ превасходно последица супериорне традиције образовања, укључујући ту и војно образовање у ширем смислу, из које су дошле шпанске војсковође. Кроз анализу предности у наоружању, тактици и темељу за доношење стратегијских одлука обе стране, аутор показује да су шпански конкистадори своју предност деривирали из широког обима знања из области војног инжењерства, тактике, и друштвено-хуманистичких наука те познавању непријатељске културе, док су Инке, лишене писмености и институционализованог система образовања, своју судбину препустиле сујеверју и импровизацији. Аутор закључује да ова битка не сме остати пука историјска занимљивост, већ, напротив, мора представљати опомену о нужности систематског војног образовања на високо-интелектуалном нивоу у савременим војскама, како би се избегла потенцијална стратегијска катастрофа у будућим конфликтима која може означити крај једне културе или чак цивилизације.