ПРИРОДНЕ КАТАСТРОФЕ И ЊИХОВ УТИЦАЈ НА КРИТИЧНУ ИНФРАСТРУКТУРУ У УЈЕДИЊЕНИМ АРАПСКИМ ЕМИРАТИМА - Hassan, Faisal Essa Ali Abdallah; Šaljić, Eldar; Kraktus, Ema (Politika nacionalne bezbednosti, 2025)
Климатске промене представљају један од главних изазова са којим се суочава становништво широм света. Последице ових промена испољавају се већ деценијама на различите начине стварајући катастрофе које угрожавају животе све већег броја људи. Аутори у овом раду анализирају последице поплава које су погодиле Уједињене Арапске Емирате, 16. априла 2024. године. Као и после сваке природне непогоде, и ова поплава доводи у питање приступ, спремност и одговор на ову врсту изазова преиспитујући успешност у управљању критичном инфраструктуром. Ово је важно питање с обзиром на то да су се у последње две деценије Уједињени Арапски Емирати сусрели са неколико поплава озбиљнијих размера. У складу са даљим развојем последица климатских промена, а као одговор на изазове које оне са собом носе, када су Уједињени Арапски Емирати у питању, аутори предлажу и конкретне смернице ка надлежним институцијама као вид побољшања критичне инфраструкутре. Главна област би била фокусирање на најновију технологију у стварању супериорних јавно-приватних партнерстава који би постали модерни, национални интегрисани системи за управљање ванредним ситуацијама. Аутори су користили теорију управљања ризиком, сугеришући начине на које се могу предузети превентивни одговори. Аутори су користили и анализу садржаја, као и метод посматрања.