ВОЈНЕ ИНТЕРВЕНЦИЈЕ У УНИПОЛАРНОСТИ: ПОУКЕ ЗА БЕЗБЕДНОСНУ ДИНАМИКУ ОДНОСА САД И КИНЕ ЗА ДРУГУ ТРАМПОВУ АДМИНИСТРАЦИЈУ - Stekić, Nenad (Politika nacionalne bezbednosti, 2025)
Хуманитарни интервенционизам, обележје униполарне ере после Хладног рата, био је нашироко дебатован као механизам за решавање наводног кршења људских права и очување глобалне безбедности. Укорењене у принципима као што је одговорност за заштиту (R2P), ове интервенције су се често укрштале са стратешким интересима доминантних сила, посебно Сједињених Америчких Држава. Овај рад испитује развојну динамику политике војног интервенционизма унутар променљивог геополитичког пејзажа, фокусирајући се на исходе по америчко-кинеске односе током другог председничког мандата Доналда Трампа. Надовезујући се на историјске преседане и теоријске оквире, студија анализира како би САД могле да се позову на хуманитарну интервенцију као средство двоструке намене – утврђивање моралног вођства док се супротставља растућем утицају Кине у регионима од стратешког интереса. Додатно, рад истражује изазове примене лекција из интервенција у униполарној ери на свет који све више дефинише мултиполарност и стратешко ривалство. Контекстуализацијом Трамповог асертивног спољнополитичког става и испитивањем потенцијалних оправдања за интервенционизам, овај рад нуди критички увид у то како би хуманитарни мотиви могли да буду у складу са ширим геополитичким циљевима или их маскирају. Ова анализа анализира безбедносне импликације будућих односа САД и Кине, доприносећи ширем дискурсу о етици, моћи и глобалном управљању.