УЛОГА СЛУЖБИ БЕЗБЕДНОСТИ У СПРЕЧАВАЊУ ПОЛИТИЧКИХ ПРЕВРАТА - Trbojević, Milovan; Svirčević, Branislav (Politika nacionalne bezbednosti, 2025)
Државе спољнополитичке циљеве и интенције остварују на различите начине, између осталог и методама супротним нормама међународног права. Наиме, уколико се жели дестабилисати економски, политички, безбедносни и социјално-друштвени систем у једној земљи, ради спровођења сопствене воље и сопствених намера и интереса, један од најделотворнијих механизама свакако јесте субверзивна делатност. Оваквим активностима најчешће се изазивају и одржавају разни облици криза, у које се свакако убрајају и политички преврати, чији је циљ наметање сопствене воље држави и усмеравање друштвено-политичких токова, сходно сопственим националним интересима. Због тога безбедносни апарат мора непрекидно радити на откривању и спрачавању таквих активности превентивним и репресивним методама.Дакле, безбедносне службе су одувек биле моћан фактор подршке како у реализацији унутрашњих политичких циљева, тако и у заштити носиоца и институција државне власти. Имајући то у виду, циљ овог рада јесте да се у оквиру безбедносних теорија и обавештајно-безбедносних студија истражи и анализира улога безбедносних служби, као значајног сегмента безбедносно-обавештајног система државе, у супростављању субверзивној делатности према матичној држави са акцентом на спречавање политичког преврата.У раду су изложениначини и средства безбедносних служби којима се супротстављају политичким превратима, сагледани применом аналитичких и синтетичких метода, од којих је анализа садржаја најважнији и најчешће примењени метод прикупљања и обраде података.