ЕВРОПА, ДРУГОРАЗРЕДНА СИЛА У СВЕТУ ВЕШТАЧКЕ ИНТЕЛИГЕНЦИЈЕ - Vacarelu, Marius (Politika nacionalne bezbednosti, 2023)
У овој деценији сведоци смо, па чак и актери успостављања нове технологије, која има моћ да промени психолошке реалности, али посебно у сфери политике и економије. Појава вештачке интелигенције – тачније огроман скок који је ова технологија направила последњих година – донела је низ релевантних питања, како са строго научне тачке гледишта, тако и из практичне перспективе. За разлику од претходне деценије, када је можда део дебате изгледао превише напредан, сада смо у пуној конкурентској реалности. Не треба заборавити да садашњост, ако је конкурентна, омогућава људској интелигенцији да се афирмише на конференцијама, чланцима и томовима. Будући да вештачка интелигенција са собом носи толико промена у тако кратком интервалу иу (пре)многим областима, логично је да и број студија на тему њене имплементације стално расте. О ситуацији у Европи у овом огромном процесу промена треба расправљати. Специфични услови континента покрећу неколико питања, а међу њима се чини најважнијим његова позиција на глобалној ранг листи имплементације вештачке интелигенције. Управо тај аспект покушавам да испитам у овом тексту, уз чврсто обећање да ћу и убудуће истраживати промене које се појављују у овој огромној глобалној конкуренцији.