ПЕРСПЕКТИВЕ ПРИМЕНЕ АЛАТА ВЕШТАЧКЕ ИНТЕЛИГЕНЦИЈЕ ПРИЛИКОМ ИСТРАЖИВАЊА ПУЧЕВА - Kazić, Tanja (Politika nacionalne bezbednosti, 2023)
Проучавање пучева је као дисциплина доживело врхунац током друге половине 20. века, коинцидирајући са глобалним Хладним ратом, фокусирајући се на изучавање пучистичких активности које су се претежно одвијале у афричким, азијским, блискоисточним и латиноамеричким државама. Ово интересовање се претежно фокусирало на описивање овог феномена, као и на потрагу за узрочницима и резултатима таквог политичког понашања. Како је Хладном рату дошао крај, тако је и интересовање за пучеве почело да јењава, при чему су се поједини истраживачи чак усудили да овај феномен прогласе заоставштином прошлости, узевши да је у том моменту на светску политичку сцену наступила глобална промоција поштовања и уважавања националног интегритета и суверенитета, као и примене демократских пракси. Међутим, овај феномен је опстао и поново ступио на политичку позорницу почетком 21. века, посебно у Африци, да би затим ескалирао и достигао темпо из времена Хладног рата до почетка друге деценије овог века. Имајући у виду поновно интересовање за изучавање пучева, аутор ће презентовати актуелне праксе у изучавању пучева, а такође ће проучити могућности употребе алата вештачке интелигенце ради операционализације и усавршавања ове области, са главним циљем увођења нових метода истраживања. Уз помоћ методе анализе садржаја, као и кроз теоријско пропитивање погодности које нуде свеприсутни алати вештачке интелигенције, аутор ће пружити одговор на следеће истраживачко питање: Који алати вештачке интелигенције могу унапредити изучавање пучева, и на који начин?