ДЕЧЈИ ПОДАЦИ И ОНЛАЈН ПРИВАТНОСТ-ОДРАСТАЊЕ У ДИГИТАЛНО ДОБА - Domazet, Siniša S; Šušak-Lozanovska, Ivona (Politika nacionalne bezbednosti, 2023)
У дигиталној ери постоји безброј безбедносних проблема са којима се малолетници суочавају, али заштита приватности и података један је од главних изазова које законодавци треба да реше. Истраживања су показала да су права детета, посебно приватност деце, регулисана великим бројем међународних прописа. На европском нивоу, право на приватност и право на заштиту података обезбеђени су како у оквиру Савета Европе тако и у оквиру Европске уније. Релевантни закон у Сједињеним Државама је Закон о заштити приватности деце на мрежи, који спроводи Федерална комисија за трговину. Утврђено је да је најчешће кршење података и приватности деце онлајн дељење, као и пракса прикупљања података мобилних апликација. Приватност деце на интернету може се побољшати бољом комуникацијом родитеља и деце у вези са коришћењем интернета, едукацијом деце о сајбер безбедности и онлајн претњама, коришћењем софтвера за родитељску контролу, инсталирањем антивирусних програма на уређаје које деца користе и слично.