АНАЛИЗА ОДНОСА КИНЕ И ТАЈВАНА: АМБИЦИЈЕ И РЕАЛПОЛИТИКА - Tomić, Duško; Saljic, Eldar; El Yattioui, Mohamed-Badine (Politika nacionalne bezbednosti, 2023)
Основни циљ овог рада је да објасни и анализира оптерећене односе Кине и Тајвана, као и могуће последице по регионалну и међународну безбедност. Улога Сједињених Држава се сматра кључном. Захваљујући томе се може схватити стратегија различитих актера у контексту снажне подршке коју Вашингтон пружа Тајвану. Занимљиви су и економски односи Кине и Тајвана, који указују на сложеност и осетљивост теме. Наш циљ је да пружимо анализу која би обухватала амбиције различитих страна, али и њихова ограничења услед присуства реалполитике.