ПОЛИТИЧКИ ОДНОСИ ДРЖАВНОГ ВРХА КИНЕ И САД ПРЕ И ТОКОМ СУКОБА У УКРАЈИНИ - Mitić, Aleksandar (Politika nacionalne bezbednosti, 2023)
У оквиру стратешког ривалства Сједињене Америчке Државе и Народна Република Кина користиле су широк опсег инструмената из свог политичког „репертоара”. Вашингтон је ширио алијансе и јачао базе у Индо-Пацифику, санкционисао кинеску економију и званичнике, те промовисао критички наратив о успону Кине. Пекинг је покренуо низ глобалних иницијатива усмерених ка супростављању америчкој политици зауздавања, ка промовисању економских интереса и одбрани територијалног интегритета. По отпочињању руске војне операције у Украјини, САД и Кина су интензивирале своје ривалство зарад утицај у Индо-Пацифику и шире. Вашингтон је значајно ојачао своје војне, економске и политичке алијансе усмерене ка зауздавању Пекинга, промовишући истовремено наратив о Кини као „ауторитарној опасности”. Пекинг је јачао инструменте који одговарају на опасности у погледу Тајвана, као и у погледу експанзије својих „интересних и стратешких граница” широм Глобалног југа, оснажујући тиме наратив о расту мултиполарности на уштрб америчког либералног хегемонизма.