ЕТНИЧКО НАСИЉЕ И ТЕРОРИЗАМ КАО УНУТРАШЊИ ИЗАЗОВИ НАЦИОНАЛНОЈ БЕЗБЕДНОСТИ КИНЕ: СТУДИЈА СЛУЧАЈА СИНЂАНГА - Trailović, Dragan (Politika nacionalne bezbednosti, 2023)
Национална безбедност Народне Републике Кине подложна је низу сложених унутрашњих изазова, ризика и претњи. То укључује изазове који могу бити политичке природе, ризике изазване економским и социјалним разликама, претње изазване тензијама у етничким односима, као и многе друге. Овај рад се фокусира на етничке тензије, односно етничко насиље и тероризам, као најбитније чиниоце који представљају значајну претњу стабилности и безбедности земље. Рад се бави развојем етничких тензија и сукоба који су резултат интеракције између кинеских власти и фракција унутар ујгурског покрета за национално самоопредељење. Наглашавају се активности екстремистичке струје унутар ширег ујгурског етнонационалног покрета, која се користи насиљем и терористичким актима у свом политичком деловању. Овај рад има за циљ да прати еволуцију и промене стратегија и тактика које су користили ујгурски националисти у Синђангу током времена и представи најкарактеристичније насилне и терористичке инциденте који су се десили у Синђангу као пример ових промена. Ове промене се огледају у повећаном обиму насиља, померању циљева терористичких и насилних аката са првенствено кинеских безбедносних снага на цивиле, укључујући насилне сукобе између грађана Ујгура и Хана, и ширење географског обухвата напада.