Herbicidi u površinskim vodama – ponašanje, efekti na akvatične organizme i procena rizika - Stevanovic, Marija; Gašić, Slavica (Pesticides and Phytomedicine / Pesticidi i fitomedicina, 2020)
Porast broja stanovnika dovodi do konstantne potrebe za povećanjem produktivnostibiljne proizvodnje, a veoma važnu ulogu u postizanju tog cilja imaju pesticidi, hemijska ilibiološka sredstva za zaštitu bilja. Pored nesporno pozitivnih mogu imati i neželjene efekte, aulažu se veliki napori kako bi se, pre stavljanja u promet, izvršila pravilna procena koristi kojunam upotreba pesticida donosi i potencijalnih neželjenih efekata na čoveka i životnu sredinu.Najmanje dve osobine ih odvajaju od drugih supstanci – dizajnirani su da budu toksični iciljano se unose u životnu sredinu, pa je stoga njihov promet striktno zakonski regulisan.Najčešće korišćena grupa pesticida su herbicidi, a njihova detekcija u površinskim vodamaveoma je česta. Iako su dizajnirani da utiču na ometanje razvoja primarnih producenata,neželjena dejstva registrovana su i na drugim konstituentima vodene životne sredine. U ciljusprečavanja negativnih ekoloških efekata, process registracije aktivnih supstanci i sredstava zazaštitu bilje obuhvata preventivnu ekološku procenu (ERA – Environmental risk assessment).Pouzdana procena dugotajnih efekata u životnoj sredini na neciljne vrste organizama, prirodnepopulacije i ekosisteme je osnovni zadatak ERA-e.
Keywords: herbicidi; voda; akvatični organizmi; toksičnost; procena rizika