Neki aspekti uticaja pesticida i đubriva na nutritivnu vrednost i druge karakteristike gajenih biljaka - Nikolić, Bogdan; Waisi, Hadi; Đurović, Sanja; Dugalić, Miloš; Jovanović, Vladan (Pesticides and Phytomedicine / Pesticidi i fitomedicina, 2020)
Analizirali smo različite aspekte primene agrohemikalija (pesticida i folijarnih nestandardnihđubriva) na hranjivu vrednost i ostale karakteristike useva, pored prinosa. Istraživanje jezasnovano na rezultatima našeg i rezultatima ispitivanja drugih istraživača. Analizirani su različitiparametri rasta biljaka i sadnica i njihov prinos, kao i hemijski sastav, a takođe i energetski itermodinamički parametri biljaka, kako bi se bolje procenio uticaj ispitivanih agrohemikalijana useve. Pre svega, utvrđeno je da primena različitih agrohemikalija utiče na klijanje semenakoje proizvode tretirane biljke. Najznačajniji i najraznolikiji rezultati dobijeni su analizomprinosa i komponenata prinosa mnogih različitih kultura (useva, voća, povrća), kao i njihovoghemijskog sastava (mineralnih elemenata, različitih šećera, sekundarnih metabolita, itd.) usmislu poboljšanja nutritivnog kvaliteta. Takođe je utvrđeno da u biljkama kukuruza dolazido promene sadržaja različitih elemenata, zatim polifenolnih profila, kao i termodinamičkihparametara, pri čemu taj efekat ne zavisi samo od doziranja agrohemikalija, već i od genotipakukuruza. Takođe smo otkrili da agrohemikalije utiču na energetske i termodinamičkeparametre pojedinih biljaka kukuruza, kao i na parametre rasta i prinosa biljke. Primećeno jeda ove agrohemikalije izuzetno utiču na sadržaj mikroelemenata, skroba i sirovih proteina ukukuruzu i ječmu, šećera i polifenola u raznim voćkama, kao i u soji, pri čemu napominjemoda su u nekim agroekološkim situacijama ove agrohemikalije dovele do spektakularnihuvećanja prinosa različitih kultura, ali bilo je i situacija kada nisu imale pozitivnog efekta naprinos, o čemu će biti reči, takođe u kontekstu rezultata drugih istraživača.
Keywords: pesticidi; đubriva; usevi; prinos; nutritivna vrednost; stres biljke