Fotokatalitička degradacija karbamatnih insekticida: efekti različitih parametara - Tomašević, Anđelka; Mijin, Dušan; Marinković, Aleksandar; Cvijetić, Ilija; Gašić, Slavica (Pesticides and Phytomedicine / Pesticidi i fitomedicina, 2020)
Proučavana je fotokatalitička degradacija model jedinjenja karbamatnog insekticida karbofuranau vodi, u prisustvu polihromatske svetlosti i katalizatora ZnO i TiO2. Ispitivan je uticaj reakcionihparametara, kao što su vreme reakcije i početna koncentracija karbofurana, na fotokatalitičkudegradaciju. Ustanovljeno je da je reakcija bila pseudo-prvog reda i primenom optimalnih uslovaskoro potpuno uklanjanje 88,4 mg L–1 karbofurana dogodilo se u toku 2 sata. Reakcije su praćeneprimenom UV spektroskopije i tečne hromatografije visokih performansi (HPLC). Naknadno,upoređena je fotokatalitička efikasnost katalizatora ZnO i TiO2 primenom identičnih reakcionih uslova.
Keywords: model jedinjenje karbofuran; fotokataliza; cink oksid; titan dioksid; kinetika