In vitro efikasnost različitih etarskih ulja na Cryphonectria parasitica (Murr.) Barr, glavnog prouzrokovača raka kore kestena - Luković, Jelena; Potočnik, Ivana S; Emil, Rekanović; Milijašević-Marčić, Svetlana; Todorović, Biljana; Kostić, Miroslav; Radulović, Zlatan (Pesticides and Phytomedicine / Pesticidi i fitomedicina, 2019)
Primenom makrodilucione fumigantne metode ispitana je inhibitorna i fungicidna aktivnost 22 uzorka etarskih ulja iz Nemačke i Albanije na Cryphonectria parasitica (Murr.) Barr, prouzrokovača raka kore kestena. Efikasnost etarskih ulja testirana je na različitim koncentracijama (0,02, 0,04, 0,08, 0,16 i 0,32 μl ml-1 vazdušne faze) i na osnovu njih su određene minimalne inhibitorne i fungicidne koncentracije. Najjače dejstvo ispoljila su dva uzorka etarskog ulja nane i etarsko ulje crnog bora, sa minimalnim inhibitornim i fungicidnim koncentracijama od 0,02 μl ml-1 vazdušne faze za oba testirana izolata (M1 i 4S), zatim etarska ulja eukaliptusa, jele, žalfije i crvene kleke. Samo tri etarska ulja (dva uzorka nane i crni bor) bila su letalna za oba izolata. Etarska ulja žalfije i jele bila su toksičnija za izolat M1, dok su etarska ulja eukaliptusa i crvene kleke bila toksičnija za izolat 4S. Petnaest od 22 ispitivana uzorka etarskih ulja ispoljila su inhibitorni efekat: dva uzorka nane, crvena kleka, eukaliptus, crni bor, lavanda, žalfija, jela, tri uzorka bora, origano i dva uzorka ruzmarina, dok je sedam etraskih ulja ispoljilo i fungicidni efekat (dva uzorka nane, eukaliptus, crni bor, žalfija, jela i crvena kleka).
Keywords: essential oils||; ||etarska ulja; chestnut blight||; ||rak kore kestena; antifungal activity||; ||antifungalno delovanje; biofungicides||; ||biofungicidi