Antifungalna aktivnost hitosana prema Alternaria alternata i Colletotrichum gloeosporoides - Živković, Svetlana; Stevanović, Miloš; Đurović, Sanja; Ristić, Danijela; Stošić, Stefan (Pesticides and Phytomedicine / Pesticidi i fitomedicina, 2018)
Istraživanja pokazuju da su hitosan i njegovi derivati dobra alternativa u kontroli skladišnih fitopatogenih gljiva. Cilj ovog rada bio je da ispita antifungalnu aktivnost hitosana prema Alternaria alternata i Colletotrichum gloeosporoides, izolovanih sa inficiranih plodova jabuke, u in vitro i in situ uslovima. Rast gljiva je testiran in vitro koristeći PDA podlogu sa različitim koncentracijama hitosana (1, 2 i 3 mg/ml). Porast oba patogena je bio značajno smanjen (P
Keywords: Chitosan||; ||Hitosan; Antifungal activity||; ||Antifungalno delovanje; Postharvest pathogens||; ||Skladišni patogeni; Apple fruits||; ||Jabuka