Uticaj tretmana micelije („semena”) šampinjona (Agaricus bisporus L.) bakterijom Bacillus subtilis QST713 na prinos i zaštitu od zelene plesni - Potočnik, Ivana S; Todorović, Biljana; Rekanović, Emil; Luković, Jelena; Paunović, Dušanka; Milijašević-Marčić, Svetlana (Pesticides and Phytomedicine / Pesticidi i fitomedicina, 2018)
Biofungicid na bazi Bacillus subtilis QST713 je odabran za testiranje uticaja na prinos i efikasnosti u suzbijanju Trichoderma aggressivum f. europaeum T77 iz Srbije, kada je primenjeno za tretiranje micelije („semena“) šampinjona u poređenju sa fungicidom prohloraz manganom u oglednom gajilištu. Testirani soj B. subtilis QST713 nije inhibirao rast micelije Agaricus bisporus, u tretmanima bez prisustva patogena, sa uticajem na prinos 91.95% i nije se statistički značajno razlikovao od neinokulisane kontrole. U pogledu efikasnosti fungicida u suzbijanju T. aggressivum f. europaeum T77, nije bilo statistički značajne razlike među tretmanima sa fungicidom prohloraz manganom primenjenim na pokrivku i tretmanom B. subtilis QST713 primejenim na miceliju (»seme«) šampinjona, sa odgovorajućim vrednostima 70.37 i 53.09%. Ovi rezultati ukazuju da se biofungicid na bazi B. subtilis može primenjivati kao alternativa sintetičkom fungicidu u proizvodnji šampinjona, posebno kod značajne pojave zelene plesni u kompostu za gajenje šampinjona koju izaziva T. aggressivum. Takođe, preporuka je da se biofungicid primenjuje samostalno jer je uočena antagonistička reakcija između prohloraz mangana i B. subtilis QST713.
Keywords: Mushroom||; ||Šampinjon; Bacillus subtilis||; ||Bacillus subtilis; Trichoderma||; ||Trichoderma; Fungicides||; ||Fungicidi