Brasinosteroidi kao regulatori rasta biljaka i modulatori uticaja pesticida i đubriva - Nikolić, Bogdan; Waisi, Hadi; Jovanović, Vladan; Dragičević, Vesna; Djurović, Sanja (Pesticides and Phytomedicine / Pesticidi i fitomedicina, 2018)
Način delovanja agrohemikalija na biljke podrazumeva ukupan uticaj na metabolizam,rast i razvoj biljaka. U tom smislu u ovom radu je prikazan efekat 24-epibrasinolida (24-EBL),kao klase fitohormona brasinosteroida, na rast i druge fiziološke procese u biljkama kukuruzau različitim dozama i u različitim razvojnim fazama, kako bi se procenio uticaj na razne faktorekoji određuju prinos ovog važnog poljoprivrednog useva. Pored toga, dato je nekoliko primeraefekata ovih fitohormona na druge useve, voće i povrće, u smislu njihovog uticaja na prinos,kvalitet prinosa i povećanje otpornosti useva na neke vrste stresa. Rezultati su diskutovaniu odnosu na druge podatke iz literature.
Keywords: Phytohormones||; ||Fitohormoni; Brassinosteroids||; ||Brasinosteroidi; Plant growth||; ||Rast biljaka; Plant nutrition||; ||Ishrana biljaka; Plant protection||; ||Zaštita bilja