Uticaj etarskih ulja na ishranu jedinki domaćeg miša: II - mamci na bazi bromadiolona i difenakuma sa dodatkom 0.75% etarskog ulja cimeta u praktičnim uslovima primene - Jokić, Goran; Mitrić, Siniša; Pejin, Dušan; Blažić, Tanja; Đedović, Suzana; Stojnić, Bojan; Vukša, Marina (Pesticides and Phytomedicine / Pesticidi i fitomedicina, 2018)
Utvrđen je uticaj etarskog ulja cimeta, u koncentraciji 0.75 %, na ispoljavanje atraktivnosti mamaca, kao i ukupna biološka efikasnost aktivnih materija bromadiolona i difenakuma za domaćeg miša u praktičnim uslovima primene.Eksperimenti su izvedeni u skladišnim objektima, sa stabilnim populacijama domaćegmiša, za koje nije bila utvrđena rezistentnost na antikoagulantne rodenticide.Utvrđena je statistički značajna razlika između ispitivanih mamaca na bazi bromadiolona iispitivanih mamaca na bazi difenakuma. Mamci na bazi bromadiolona, sa sadržajem etarskog ulja cimeta, prosečno su bili konzumirani za 74 % više od mamaca na bazi bromadiolona u kojima nije bilo dodatka ulja. Prosečna ukupna efikasnost ovih mamaca u suzbijanju domaćeg miša bila je 96 %.Povećanje konzumacije mamaca na bazi difenakuma sa dodatim eteričnim uljem cimeta u ovom eksperimentu bila je za 39 %, odnosno 119 % viša u odnosu na mamce bez dodatka eteričnog ulja. Prosečna ukupna efikasnost ovih mamaca bila je 99,5 % u suzbijanju domaćeg miša.
Keywords: Rodenticides||; ||Rodenticidi; Essential oils||; ||Etarska ulja; Cinnamon||; ||Cimet; Storages||; ||Skladišta; House mouse||; ||Domaći miš; Attractants||; ||Atraktanti