Uticaj sintetičkog insekticida i mineralnog ulja na štetne insekte u lucerki - Nikolova, Ivelina Mitkova; Georgieva, Natalia Anastasova (Pesticides and Phytomedicine / Pesticidi i fitomedicina, 2018)
Ispitivan je uticaj sintetičkog insekticida Eforia 043 ZK (tiametoksam+lambda-cihalotrin), primenjen nezavisno i u smanjenim dozama od 1/5 i 2/5 preporučene doze, u kombinaciji sa mineralnim uljem Akarzin, na suzbijanje Tychius flavus Beck. (Coleoptera: Curculionidae), Adelphocoris lineolatus Goeze (Hemiptera: Miridae), Acyrthosiphon pisum Harr. (Hemiptera: Aphididae), štetnih tripsa (Thysanoptera) i zrikavaca (Hemiptera: podred Auchenorrhyncha). Efikasnost preparata Eforia (primenjenog nezavisno i u smanjenim dozama) bila je značajno najviša kod A. pisum, zatim A. lineolatus i tripsa, u poređenju sa zrikavcima. Insekticidno delovanje Akarzina imalo je bolje zaštitno delovanje kod A. pisum, a zatim i A. lineolatus, u poređenju sa tripsima i zrikavcima. Kombinovano delovanje insekticida širokog spektra Eforia obezbedilo je dobru efikasnost u suzbijanju štetnih insekata. Najvišu toksičnost tokom ispitivanog perioda postigla je kombinacija Eforia u smanjenoj dozi od 1/5 i mineralno ulje. Eforia u smanjenoj dozi od 2/5 sa Akarzinom postigli su sličnu efikasnost. Sinergistički efekat koji je zabeležen u kombinacijama definisan je kao subaditivni sinergizam. Smanjenje doze insekticidaEforia, praćeno smanjenjem negativnog ekološkog uticaja koje imaju preparati za zaštitu biljaka,predstavlja ekološki pristup u integralnoj zaštiti. Važno je primeniti inovativne formule preparataza zaštitu bilja koje su bezbednije kako za biljke, tako i za životnu sredinu.
Keywords: Synthetic insecticides||; ||Sintetički insekticidi; Mineral oil||; ||Mineralna ulja; Reduced doses||; ||Redukovane doze; Efficacy||; ||Efikasnost; Insect pests||; ||Štetni insekti; Alfalfa||; ||Lucerka