Toksičnost peleta sa Euphorbia helioscopia za dve vrste fitofagnih mekušaca, Theba pisana Müller, 1774 (Pulmonata: Helicidae) i Arion hortensis Férussac, 1819 (Pulmonata: Arionidae) - Harmouzi, Anjoud; Boughdad, Ahmed; El Ammari, Yassine; Chaouch, Abdelaziz (Pesticides and Phytomedicine / Pesticidi i fitomedicina, 2018)
Puževi i puževi golaći predstvljaju jednu od važnijih pretnji u poljoprivredi u mnogim delovima sveta. Sintetički moluscidi predstavljaju jednu od primarnih metoda odbrane od ovih gastropoda. Ipak, opasnosti koje ove hemikalije predstavljaju u životnoj sredini motivisale su istraživače da istraže alternative koje bi bile bezbedne za životnu sredinu. Cilj ovog rada bio je da se testira i oceni vrednost peleta sa korenom, stablom, listom ili cvetom biljne vrste Euphorbia helioscopia u suzbijanju adulta vrsti Theba pisana i Arion hortensis. Toksičnost peleta je varirala u zavisnosti od ispitivanih biljnih organa i vrsta mekušca. Pelet od stabla (LD50 = 1.35 g / 100 ml agara 2%) i lista (LD50 = 1.39 g / 100 ml agara 2%) pokazao se kao toksičniji za adulte puževa nego onaj od korena i cveta, koji nisu pokazali značajan efekat. Kod puževa golaća, pelet od lista (LD50 = 1.14 g / 100 ml agara 2%) bio je toksičniji od onog sa stablom (LD50 = 1.33 g / 100 ml agara 2%), cvetom (LD50 = 1.75 g / 100 ml agara 2%) i korenom (LD50 = 1.98 g / 100 ml agara 2%). U poređenju sa sintetičkim proizvodom na bazi metaldehida 5%, rezultati su pokazali da su ovi moluscidi na biljnoj bazi u obliku peleta ekološki i zdravstveno pogodni, ciljani i ekonomični. Ovi proizvodi se mogu koristiti za zaštitu od fitofagnih puževa i puževa golaća.
Keywords: Biopesticides||; ||Biopesticidi; Molluscides||; ||Moluscidi; Euphorbia helioscopia||; ||Euphorbia helioscopia; Pellets||; ||Pelet; Snails||; ||Puževi; Slugs||; ||Puževi golaći; Toxicity||; ||toksičnost