Mogućnosti proizvodnje buhača u Slovačkoj - Tóth, Štefan; Stričík, Michal; Týr, Štefan; Vereš, Tomáš (Pesticides and Phytomedicine / Pesticidi i fitomedicina, 2012)
U radu se razmatraju mogućnosti proizvodnje buhača Chrysanthemum cinerariaefolium (Trevir.) Vis. u južnim regionima Slovačke, sa akcentom na ciljni marketing, ograničenja i dalja istraživanja. Buhač nije tradicionalni usev u Slovačkoj, ali su stvoreni uslovi za njegovo gajenja. Visok prinos i kvalitet nekih pogodnih ekotipova buhača daju osnov za efektivnu proizvodnju u povoljnim uslovima. Proizvodnja buhača sa prinosom od 1.275 tona sušenog cveća po hektaru i sadržajem piretruma od 1,5% učinili bi ovaj usev ekonomski isplativim, sa profitom 413-1071 € po hektaru. SWOT analiza je pokazala da proizvodnja buhača u Slovačkoj može imati karakteristike ofanzivne strategije. Intenzivna proizvodnja ovog useva ipak zahteva dalji razvoj. Perspektive ovog netradicionalnog useva u Slovačkoj takođe su u okviru razvoja poljoprivrednih sistema otvorenih za korišćenje sredstava za zaštitu bilja botaničkog porekla. Unapređenje obrade biološkog materijala i stabilizacija ekstrakta bi dalje povećali mogućnosti proizvodnje buhača.