Metoda tečno-čvrste ekstrakcije za određivanje pesticida u uzorcima zemljišta - Đurović, Rada D.; Đorđević, Tijana M.; Radivojević, Ljiljana M.; Šantrić, Ljiljana R.; Gajić Umiljendić, Jelena S. (Pesticides and Phytomedicine / Pesticidi i fitomedicina, 2012)
Metoda tečno-čvrste ekstrakcije (LSE) za istovremeno određivanje pesticida (diazinon, acetohlor, aldrin i karbofuran) koji na osnovu svoje strukture pripadaju različitim hemijskim grupama, u zemljištu je predstavljena. Metoda se zasniva na metanolsko-acetonsko ekstrakciji uzoraka zemljišta, koja je praćena prečišćavanjem na florisilu i eluiranju sa smešom etil acetata i acetona. Izvršena je optimizacija glavnih eksperimentalnih parametara koji mogu da utiču na efikasnost LSE metode, kao što su izbor sorbenta za prečišćavanje zemljišnog ekstrakta pesticida, izbor adekvatnog eluenta i njegove optimalne zapremine. Takođe, izvršena je i validacija optimizovane metode.Detekcija i kvantifikacija ispitivanih pesticida je vršeno metodom gasno-masene spektrometrije (GC-MS). Vrednosti relativnih standardnih devijacija (RSD) i prinosa određivanja pesticida u uzorcima zemljišta obogaćenim do koncentracija od 30 μg/kg svakog jedinjenja su ispod 8%, odnosno iznad 89%, respektivno, dok su granice detekcije (LOD) niže od 4 μg/kg.
Keywords: Analytical methods||; ||Analitičke metode; Residues||; ||Ostaci; Soil||; ||Zemljište; Pesticides||; ||Pesticidi