Daucus carrota L. – klijavost semena i prirodna infekcija semena Fusarium spp. pod uticajem Pseudomonas spp. - Jošić, Dragana Lj; Cvikić, Dejan; Zdravković, Jasmina; Kuzmanović, Đorđe; Zdravković, Milan; Knežević, Magdalena; Pavlović, Snežana (Pesticides and Phytomedicine / Pesticidi i fitomedicina, 2017)
Ispitivan je inhibitorni efekat autohtonih Pseudomonas sojeva na gljive Fusarium spp.izolovane sa semena šargarepe sorte ‘Vizija’ i njihov uticaj na klijavost semena. Pseudomonas spp. sojevi su primenjeni u vidu bakterijske suspenzije (kulture, 106 CFU mL-1) i supernatanta (CFSa -106 i CFSb -108 CFU mL-1) potapanjem semena, a potom inkubirani tokom 7 (I) i 14 (II) dana. Klijavost semena ‘Vizije’ u kontroli iznosila je 19% posle prvog i 40% posle drugog perioda inkubacije. P. chlororaphis Q16 soj je uzrokovao statistički značajno povećanje klijavosti semena pri primeni svih frakcija i tokom oba inkubaciona perioda, dostižući 43-62% i 55.5-91% klijavosti, što je povećanje od 24-43% i 15.5-51% u poređenju sa kontrolom, posle 7 i 14 dana inkubacije. P. chlororaphis K35 je uslovio manje, ali statistički značajne vrednosti klijavosti semena (38-67%) za sve varijante, osim za kulturu posle 7 dana. Pseudomonas sp. Ek1 je pokazao slabiji potencijal klijavosti, sa statistički značajnim povećanjem samo za CFSa,b (I) i CFSb (II) frakcije. Svi ispitani Pseudomonas sojevi su inhibirali tri vrste gljiva iz roda Fusarium koje su izolovane sa semena ‘Vizije’: F. solani, F. oxysporum i F. subglutinans. Prirodna infekcija semena je uočena kod 20% (I) i 54% (II) semena ‘Vizije’ u kontrolnoj varijanti. P. chlororaphis K35 je ispoljio najače antifungalno dejstvo, sa smanjenjem infekcije semena 97.5-100%, a zatim soj Q16 sa 95-100%, bez statističke značajnosti među njima. Pseudomonas sp. Ek1 je ispoljio slabiju antifungalnu aktivnost i redukovao infekciju semena 85-96.75%. Primena P. chlororaphis Q16 i K35, kao sojeva koji efikasno povećavaju klijavost semena šargarepe i inhibiraju rast patogena semena F. solani, F. oxysporum i F. subglutinans, biće dalje testirana u proizvodnji šargarepe kako bi se procenili ostali pozitivni efekti ovih sojeva.
Keywords: Carrots||; ||Šargarepa; Seed germination||; ||Klijanje semena; Fusarium||; ||Fusarium; Pseudomonas||; ||Pseudomonas; Antifungal activity||; ||Antifungalno delovanje