Osetljivost ciganskog perja (Asclepias syriaca L.) na sulkotrion - Gajić Umiljendić, Jelena; Sarić-Krsmanović, Marija; Šantrić, Ljiljana; Radivojević, Ljiljana (Pesticides and Phytomedicine / Pesticidi i fitomedicina, 2017)
Biotest metodom, u laboratorijskim uslovima, ispitivana je osetljivost ciganskog perja na sulkotrion. Sulkotrion je primenjen u seriji koncentracija od 0.15-0.90 kg a.s./ha sa ili bezokvašivača Dash® (1 L/ha). Biljke su rasle 14 dana, a nakon tog perioda mereni su morfološki (visina i sveža masa) i fiziološki parametri (sadržaj karotenoida i hlorofila a i b). Stepen vizuelnih oštećenja ocenjivan je 7. i 14. dana nakon tretmana.Sulkotrion je izazvao izbeljivanje listova i smanjenje sadržaja pigmenata u listovima ciganskog perja, a stepen ispoljenih promena je zavisio od koncentracije herbicida, kao i od toga da li je primenjen sa ili bez okvašivača. Veći stepen osetljivosti ispoljile su biljke koje su tretirane kombinacijom herbicida i okvašivača. Na osnovu dobijenih rezultata može se zaključiti da je cigansko perje umereno osetljivo na preporučene količine primene sulkotriona u polju.
Keywords: Common milkweed||; ||Cigansko perje; Herbicide||; ||Herbicid; Morphology||; ||Morfologija; Carotenoids||; ||Karotenoidi; Chlorophyll||; ||Hlorofil