Let biljnih vaši, potencionalnih vektora virusa, u usevu lucerke u Srbiji - Jovičić, Ivana S; Radonjić, Andja; Petrović-Obradović, Olivera (Pesticides and Phytomedicine / Pesticidi i fitomedicina, 2017)
Praćenje leta biljnih vaši, potencijalnih vektora virusa, na lucerki istraživano je na teritoriji Srbije po prvi put u Evropi. Let biljnih vaši na lucerki praćen je na lokalitetu Progar (Srem) tokom dve godine korišćenjem šest žutih lovnih klopki. Sakupljeno je ukupno 1626 krilatih jedinki biljnih vaši. Prikupljene jedinke su klasifikovane u 49 različitih taksona. Tokom dve godine praćenja leta, najveća brojnost biljnih vaši, kao i najveća aktivnost potencijalnih vektora, registrovana je početkom juna, u drugom otkosu lucerke. Više od 65% prikupljenih jedinki su potencijalni vektori dva najvažnija virusa lucerke: virusa mozaika lucerke – Alfalfa mosaic virus (AMV) i virusa mozaika krastavca – Cucumber mosaic virus (CMV). Najbrojnije biljne vaši u klopkama na lucerki bile su: Aphis craccivora, Aphis fabae, Aphis gossypii, Aphis pomi/spiraecola i Therioaphis trifolii. U cilju poređenja sličnosti sastava biljnih vaši u lovnim klopkama, izračunat je Morisita-Horn indeks sličnosti. Visoke vrednosti ovog indeksa ukazuju da nema značajnih razlika u sastavu afidofaune poređenih klopki. Dovoljna je samo jedna lovna klopka radi uvida u brojnost i diverzitet biljnih vaši potencijalnih vektora virusa u lucerki.
Keywords: Aphididae||; ||Aphididae; Vectors||; ||Vektori; Plant viruses||; ||Biljni virusi; Alfalfa||; ||Lucerka