Uticaj rizobakterija i useva na klijanje i rani porast viline kosice (Cuscuta campestris Yunk.) - Sarić-Krsmanović, Marija M; Bozic, Dragana M; Radivojevic, Ljiljana M; Gajić Umiljendić, Jelena S; Santric, Ljiljana; Vrbničanin, Sava P (Pesticides and Phytomedicine / Pesticidi i fitomedicina, 2017)
Za ispitivanje uticaja rizobakterija (Planth Growth Promoting Rhizobacteria - PGPR) naklijanje semena i stope klijanja viline kosice (Cuscuta campestris Yunk.), korišćene su bakterijske kulture: Bacillus licheniformis (MO1), B. pumilus (MO2) i B. amyloliquefaciens (MO3) izolovane iz stajnjaka; B. megatherium ZP6 (MO4) iz rizosfere kukuruza; Azotobacter chroococcum Ps1 (MO5) i Pseudomonas fluorescens (MO6). Svakodnevno u periodu od deset dana brojana su proklijala semena. Takođe, za praćenje uticaja semena biljaka domaćina na klijanje semena i početni porast klijanaca viline kosice u mraku i pri tretmanu belom svetlošću korišćena su semena četiri biljke domaćina (lubenica, crvena detelina, lucerka i šećerna repa). Proklijala semena su prebrojavana svakodnevno u periodu od deset dana, a poslednjeg dana su izmerene dužine klijanaca.Dobijeni rezultati ukazuju da su tretmani MO3, MO4 i MO6 ispoljili inhibitorni (15%, 65%i 52%), a tretmani MO1 (Bacillus licheniformis), MO2 (B. amyloliquefaciens) i MO5 (Azotobacter chroococcum Ps1) stimulativni efekat (3%, 3% i 19%) na klijanje semena viline kosice. Takođe, rezultati dobijeni sa semenima biljaka domaćina ukazuju da je za podsticanje klijanja semena viline kosice, osim prisustva domaćina (73-79%, kontrola 80%), kao inicijalni faktor značajna i svetlost (83-95%, kontrola 95%).
Keywords: PGPR||; ||Rizobakterije; Seed germination||; ||Klijanje semena; Cover crops||; ||Usevi; Field dodder||; ||Vilina kosica