Uticaj sistema gajenja na zastupljenost korova i status vode u kukuruzu - Simić, Milena; Dragičević, Vesna; Brankov, Milan (Pesticides and Phytomedicine / Pesticidi i fitomedicina, 2017)
Gajenje novostvorenih hibrida kukuruza uz smanjeno međuredno rastojanje i primenuđubriva i herbicida, daje prednost usevu u odnosu na korove. Cilj istraživanja je bio da se ispita uticaj forme azotnog đubriva, međurednog rastojanja i primene herbicida na biomasu korova i kukuruza i status vode, kao i na prinos zrna kukuruza.Istraživanje je sprovedeno u Institutu za kukuruz Zemun Polje, Beograd, tokom 2014-2016. godine. Hibrid kukuruza ZP388 je sejan uz primenu standardne i  spororazgradive uree. U okviru svake forme azotnog đubriva, kukuruz je gajen u međurednom rastojanju od 70 cm i smanjenom rastojanju od 50 cm, uz primenu kombinacije herbicida posle setve a pre nicanja (T) i bez primene herbicida, kontrola (C). Setva je obavljana u drugoj dekadi aprila u 2014, 2015 i 2016. godini. Šest nedelja posle primene herbicida, merena je sveža masa korova sa površine od 1 m2 i nadzemna masa 10 biljaka kukuruza po svakoj varijanti, zatim su biljke korova i useva sušene u laboratorijskoj sušnici, nakon čega je izmerena njihova suva masa. Sadržaj vode (%) u biljkama korova i kukuruza je određen iz odnosa sveže i suve mase. Prinos kukuruza je meren na kraju vegetacionog perioda i obračunat sa 14% vlage u zrnu. Svi dobijeni podaci su statistički obrađeni analizom varijanse (ANOVA).Sveža i suva masa korova su bile značajno (P>0.05) veće u kontrolnoj nego u herbicidima tretiranoj varijanti, dok se sadržaj vode u biljkama nije značajno razlikovao između ova dva tretmana. Međuredno rastojanje i forma azotnog đubriva nisu uticali na pojavu značajnih razlika u merenim parametrima korova. U vezi sa navedenim, sveža i suva masa kukuruza kao i sadržaj vode u biljkama, su bili veći na tretiranoj u odnosu na kontrolnu površinu ali razlike nisu bila satistički značajne. Sveža masa kukuruza je u izvesnom stepenu bila veća pri međurednom rastojanju od 50 cm i nakon primene spororazgradive uree, dok je prinos zrna kukuruza bio veći na međurednom rastojanju od 70 cm i nakon primene spororazgradive uree i herbicida.
Keywords: Weeds||; ||Korovi; Maize||; ||Kukuruz; Row space||; ||Međuredno rastojanje; Herbicides||; ||Herbicidi; Water||; ||Voda